Lekkage melden  Bel: 085-3035693

Vergoeding bij lekkage

Er kan ook waterschade in je huis ontstaan door lekkage van leidingen. Alle opstalverzekeraars dekken de kosten voor het hak- en breekwerk om de leidingen te bereiken en de schade te herstellen. 

Allianz en Allianz Direct eisen dat de schade is veroorzaakt door water (of stoom) dat lekt uit de aan- en afvoer van 

  • Waterleidingen.
  • Apparaten die altijd op de waterleiding zijn aangesloten.
  • Centrale verwarming.

Gevolgschade

Een opstalverzekering dekt geen 'eigen gebrek'. Dat is een gebrek in het product zelf zoals slijtage of slechte kwaliteit. De gevolgen van eigen gebrek zijn wel gedekt. Is er geen gevolgschade, dan is er ook geen dekking voor het hak- en breekwerk om het eigen gebrek op te lossen.

Vochtdoorlating door muren

Schade door vochtdoorlating van muren is alleen gedekt bij InShared, Ohra (alleen badkamermuren), Vereniging Eigen Huis of met een Maatwerk All-in-polis van Nationale-Nederlanden.

Schade door grondwater

Schade door grondwater is meestal niet gedekt. Gunstige uitzonderingen zijn hier Aegon en de Allrisk-polis van ING. ABN AMRO, Allianz, Allianz Direct, Avéro Achmea en de Goudse vergoeden deze schade alleen als het grondwater is binnengedrongen via afvoerleidingen en de daarop aangesloten (sanitaire) toestellen.

Schade door droogte

Nederland heeft steeds meer te maken met langdurige droogte. Door lagere grondwaterstanden in een droge periode kunnen veen- en kleilagen inklinken. Hierdoor kunnen niet alleen scheuren in muren en gevels ontstaan. Maar ook neemt de kans op paalrot toe bij houten funderingen. Zo kan een woning verzakken en zelfs instorten. Waar in 2016 nog 4 woonverzekeraars dit risico dekten, doet sinds vorig jaar geen enkele partij dit meer.

Paalrot is een groot risico

Volgens een rapport van het bureau Ecorys (in opdacht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat) speelt het risico op paalrot bij zo’n 800.000 woningen. De gemiddelde schade wordt geschat op maar liefst €64.000. De kans op verzakking voor een bepaalde woning is redelijk te voorspellen. Hou hier dus rekening mee bij het kopen of het geplande onderhoud van een woning.

Tips om waterschade te voorkomen

  • Plaats een waterslot tussen de kraan en je (vaat)wasmachine.
  • Heeft je huis een kelder? Plaats daar een waterdetector die alarm slaat bij een overstroming.
  • Controleer regelmatig de kitranden in de badkamer, keuken en wc en vervang ze op tijd. Een verzekeraar kan het anders zien als achterstallig onderhoud.
  • Maak regelmatig je dakgoten schoon zodat de waterafvoer niet verstopt raakt, door bijvoorbeeld bladeren.
  • Zorg voor 'groen' in je tuin; met alleen tegels of andere verharding kan het water niet in de bodem wegzakken.
  • Zet een regenton in de tuin om te voorkomen dat het riool overbelast raakt en regenwater richting je huis stroomt.
  • Laat 's winters de buitenkra(a)n(en) leeglopen en sluit deze af.
  • Laat de verwarming op minimaal 15 graden staan om te voorkomen dat de leidingen bevriezen.

Tot slot: de meeste verzekeraars vergoeden niet of minder als je de schade zelf herstelt. Meld de schade daarom altijd eerst bij je verzekeraar. Dit kan ook het eigen risico drukken.

 

Bron: MoneyView/Consumentenbond, juli 2021

Lekkage melden